Πάντα με κάνεις να γελάω

«Το χιούμορ είναι η πιο κοντινή απόσταση ανάμεσα σε δυο ανθρώπους»

  • VICTOR BORGE

H αίσθηση του χιούμορ είναι από τα περιζήτητα χαρακτηριστικά σε έναν άνθρωπο, και ακολούθως και σε μια ερωτική σχέση.  Η ικανοποίηση από μια σχέση αυξάνει ανάλογα με το βαθμό με τον οποίο μπορεί ο καθένας να περάσει καλά, ευχάριστα με το σύντροφό του, να είναι αστείος και αντίστοιχα ανοιχτός στα αστεία. Υποκοριστικά, παρατσούκλια και άλλες χαριτωμένες συμπεριφορές ενισχύουν το δεσμό μεταξύ των συντρόφων καθώς σηματοδοτεί την έκφραση στοργής και την ανάπτυξη οικειότητας.

Το χιούμορ μπορεί να βοηθά κάποιον να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις στη ζωή του, και στο πλαίσιο μιας σχέσης να λειτουργεί με τέτοιον τρόπο που να διευκολύνει την ανακούφιση από το στρες, την εκτόνωση της έντασης και τη διαχείριση των συγκρούσεων. Το να μπορεί κάποιος να παραδεχτεί ότι έχει άδικο ή να αναγνωρίσει ότι με κάποια συμπεριφορά του πλήγωσε το έτερο μέλος της σχέσης είναι μια πρόκληση. Το χιούμορ, όμως, διευκολύνει τη συγγνώμη με έναν ειλικρινή τρόπο προτού κλιμακωθεί η ένταση. Βοηθάει στη μετάδοση απολογητικών μηνυμάτων που διαφορετικά λέγονται δύσκολα.

Στις μακροχρόνιες σχέσεις, η ανάμνηση των χιουμοριστικών γεγονότων ενισχύει τη σύνδεση μεταξύ των συντρόφων υπενθυμίζοντας τους ότι έχουν μια μοναδική οπτική πάνω στα γεγονότα που τη μοιράζονται μόνο αυτοί. Οι χιουμοριστικές αλληλεπιδράσεις των ζευγαριών μπερδεύουν τους άλλους που απλά δεν το πιάνουν. Αστεία, υποκοριστικά και εμπειρίες ζωής ενσωματώνονται σε μια μυστική γλώσσα η οποία υπηρετεί την ενδυνάμωση του δεσμού τους.

Όταν, όμως, το χιούμορ δεν χρησιμοποιείται για τους παραπάνω στόχους τότε μπορεί να φέρει την απομάκρυνση από το σύντροφο μέσα από την έκφραση επιθετικότητας. Το επιθετικό χιούμορ προς τους άλλους, ο σαρκασμός, η κοροϊδία και το πείραγμα ή προς τον εαυτό, ο αυτοσαρκασμός και ο τονισμός προσωπικών ελαττωμάτων ενώ μπορεί να αποσκοπούν στην αλληλεγγύη και στην εγγύτητα, φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Το χιούμορ, λοιπόν, συμβάλλει στην ανάπτυξη οικειότητας, στην εξομάλυνση των εντάσεων και στη δημιουργία αναμνήσεων που δένουν το ζευγάρι.  Σίγουρα δεν είναι ο καθοριστικός παράγοντας ικανοποίησης από μια σχέση αλλά αυξάνει τις πιθανότητες μεγιστοποίησή της μέσα από τις  κοινές -ευχάριστες- αλληλεπιδράσεις.

Συμπέρασμα; Γελάτε άφοβα!