Εργασία και… χαρά;

Φανταστείτε να εργάζεστε σε έναν χώρο όπου υπάρχει πνεύμα σύμπνοιας και αλληλεγγύης με τους συναδέλφους σας, ο προϊστάμενος σας να σας έχει αναθέσει καθήκοντα που δεν υπερβαίνουν τις ικανότητες σας και σας έχει αφήσει το περιθώριο ευελιξίας και ελέγχου της εκπλήρωσης τους χωρίς να απαιτεί υπερωρίες. Να νιώθετε ασφαλής, και να λαμβάνετε υποστήριξη από τους ανθρώπους που συναναστρέφεστε καθημερινά και έχουν γίνει πλέον κομμάτι της ζωής σας.

Και τώρα φανταστείτε το αντίθετο. Τι συμβαίνει όταν οι απαιτήσεις αρχίσουν να αυξάνονται υπερβολικά και περιορίζουν τον εργαζόμενο;

Το άγχος είναι η αντίδραση του οργανισμού σε απειλητικές για αυτόν καταστάσεις. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης και των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει, τα πιο συχνά ψυχοπιεστικά γεγονότα είναι αυτά που σχετίζονται με την εργασία, τα οποία ακολουθούνται από θέματα (ψυχικής ή σωματικής) υγείας και οικονομικά προβλήματα. Απάντηση στο ερώτημα ποιος εργαζόμενος θα εμφανίσει άγχος και σε ποιο βαθμό, είναι δύσκολο να δοθεί καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη νοηματοδότηση που θα δώσει στην κατάσταση ως περισσότερο ή λιγότερο απειλητική, και στην αξιολόγηση των μέσων και των δυνατοτήτων που διαθέτει για να την αντιμετωπίσει.

Οι στρεσογόνες εργασιακές συνθήκες έχουν συνδεθεί με μια σειρά αντίξοων σωματικών και ψυχολογικών καταστάσεων, όπως ημικρανίες, καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, αίσθημα κόπωσης, ναυτία, κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου και πρόσληψης τροφής, ευερεθιστότητα, έλλειψη αυτοπεποίθησης και άγχος. Μπορούν, επίσης, να επηρεάσουν την ευεξία των εργαζομένων με έμμεσο τρόπο, συμβάλλοντας στην υιοθέτηση ζημιογόνων για την υγεία συμπεριφορών (κάπνισμα) ή στον περιορισμό της ικανότητας τους να κάνουν θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους (καθιστικός τρόπος ζωής).

Η υγεία σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (1986) είναι η κατάσταση πλήρους φυσικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας. Ένα υγιές, λοιπόν, εργασιακό περιβάλλον δεν θα έπρεπε να είναι μόνο αυτό από το οποίο απουσιάζουν οι ζημιογόνες συνθήκες, αλλά αυτό το οποίο προωθεί συνθήκες υγιούς ανάπτυξης, επαγγελματικής και προσωπικής.